Racial discrimination panel discussion insights 21 march event

Pressmeddelande: Filmfestival lyfter rasdiskriminering (Swedish)

Söndagen den 21 mars är det internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering. Då kommer Raoul Wallenberg-institutet att lyfta rasdiskriminering både i filmbranschen men även i samhället genom sin digitala filmfestival.

Varje år anordnar Raoul Wallenberg-institutet och Kino, stöttade av Lunds Kommun, Sparbanksstiftelsen Finn och Film i Skåne, filmfestivalen Swedish Human Rights Film Festival i Lund. I år sker den digitalt med fokus på internationella FN-dagar och varar hela året. Filmer som lyfter världsproblem för mänskliga rättigheter visas efterföljda av paneldiskussioner med internationella experter.

Den 21 mars kommer institutet att uppmuntra folk att se filmen “Stay Woke: Black Lives Matter Movement”. Den handlar om Black Lives Matter-rörelsen i USA och deras kamp mot rasdiskriminering. En panel – bestående av Aysha Jones, Black Lives Matter-grundaren i Sverige, Irene Molina, professor vid Uppsala universitet och expert på rasdiskriminering och moderator Morten Kjaerum, direktör på Raoul Wallenberg-institutet – kommer därefter att diskutera filmen. Evenemanget är gratis och välkomnar alla.

– Vi vill lyfta problematiken med rasdiskriminering. Diskrimineringen inom filmbranschen är ett exempel på hur rasismen och diskrimineringen yttrar sig i vårt samhälle. För att lära oss mer och sprida kunskap, bjuder vi in till ett digitalt utbildningstillfälle den 21 mars. Tillsammans med expertpanelen kommer vi att diskutera hur rasismen och diskrimineringen tar sig uttryck i Sverige och i USA, säger Christina Geijer af Ekström, Kommunikationschef på Raoul Wallenberg-institutet. Mot bakgrund av förra årets händelser vill vi också jämföra situationen i Sverige med den i USA.

Nyligen fick filmgalan Golden Globes kritik för sin brist på mångfald under kampanjen #TimesUpGlobes. #TimesUpGlobes-kampanjen startade på sociala medier och i Hollywood, efter att många kändisar uttalade sig om bristen på “icke-vit” representation i Hollywood Foreign Press Association. Utav 87 medlemmar var inte en enda person “icke-vit”, vilket skapade stark kritik inom branschen.

Presskontakt:

Christina Geijer, Kommunikationschef på Raoul Wallenberg-institutet

Christina.geijer@rwi.lu.se

+46 706155780

 

 

Share with your friends