Lund to Get its First-Ever Human Rights Film Festival

The Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law is hosting the Lund Human Rights Film Festival from March 4, 2016 to March 7, 2016.

During the four-day festival, nine human rights films will be screened and a number of Q&A sessions and panel discussions will be held at Kino/Folkets Bio in Lund.

“Through the Lund Human Rights Film Festival, we hope to garner the captivating power of film to have a dialogue, and spread knowledge of and promote respect for the most challenging human rights issues of our time,” says Morten Kjaerum, the director of the Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law.

Order tickets today

Lund Human Rights Film FestivalOf the nine films to be featured at Kino/Folkets Bio in Lund, five — Fever at Dawn, Black Panthers: Vanguard of the Revolution, A Quiet Inquisition, Mustang, and Boy & the World — will have their Swedish premiere.

The four days of films are split into four human rights themes: people in exile, racial intolerance, women’s rights, and coming to terms with history.

Highlights of the Lund Human Rights Film Festival:

• Q&A with Ahmed Abed and Mona Ibrahim, the Syrian couple now living in Sweden who are featured in the documentary On the Bride’s Side.
  • The directors of Fever at Dawn and A Quiet Opposition will participate in a Q&A session via skype.
  • Göran Olsson, director and producer of The Black Power Mixtape 1967-1975 (2011) and Concerning Violence (2014) will participate in a Q&A and panel discussion.
  • A number of panel discussions on interesting and at times controversial themes presented in the films.

Full programme PDF

For accreditation, interview enquiries, or any other questions, please contact:

På Svenska

Lunds första HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

Lunds första LUND HUMAN RIGHT FILM FESTIVAL  pågår den 4 -7 mars på biograf Kino. Värd för festivalen är Raoul Wallenberg Institutet för mänskliga rättigheter och folkrätt i samarbete med Folkets Bio i Lund.

Under festivalens fyra dagar visar vi nio filmer på temat mänskliga rättigheter samt har paneldiskussioner och regissörssamtal.

” Genom Lund Human Rights Film Festival hoppas vi med filmens fängslande förmåga kunna ha en dialog, sprida kunskap och främja respekten för de mest utmanande frågorna i vår tid” säger Morten Kjærum, chef för Raoul Wallenberg Institutet i Lund.

Fem av festivalens filmer har sin premiär på Kino; Gryningsfeber, The Black Panthers: Vanguard of the revolution, A Quiet Inquisition, Mustang och The Boy and the World.

Varje dag under festivalen har ett eget tema; människor i exil, rasdiskriminering, kvinnors rättigheter samt hantera och  konfrontera det förflutna.

Några av festivalens höjdpunkter:

Samtal med Ahmed Abed och Mona Ibrahim, det syriska paret som medverkar i dokumentären On the Bride´s Side och som numera bor i Sverige.

Samtal via Skype med regissör Péter Gárdos (Gryningsfeber) och Holen Sabrina Kahn (A Quiet Inquisition).

Regissör Göran Olsson, som bl a gjorde den uppmärksammade dokumentären The Black Power Mixtape 1967-1975, kommer att delta i samtal samt paneldiskussioner under festivalen.

Hela programmet

För mer info, intervjuförfrågningar och pressmaterial,vänligen kontakta