New Human Rights Film Festival Launched in Stockholm and Lund


The first Swedish Human Rights Film Festival will take place in Stockholm and Lund on March 31 to April 2.

The festival features three days of powerful and important films and discussions on the major human rights issues of our times.

The initiative comes from the Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law in Lund, Sweden.

“Right now we’re seeing human rights increasingly coming under pressure around the world,” says Morten Kjaerum, the director of the Raoul Wallenberg Institute. “A key challenge is how to reach a broader public to talk about the importance of ensuring human rights for all. With this, the first Swedish Human Rights Film Festival, we hope to engage even more people in these important discussions.”

The Institute runs the festival in cooperation with Kino/Folkets Bio in Lund and Klarabiografen in Stockholm with support from the city of Stockholm and Lund municipality. The Association of Foreign Affairs in Lund and Stockholm are cooperation partners. The festival is also supported by ABF Huset in Lund and Stockholm, and Folkuniversitetet in Lund and Stockholm.

The festival features films ranging from bullying in South Korea and racial discrimination in the United States, to controversial development projects in Ethiopia and Sami issues in Sweden. Q&A sessions and panel discussions will feature directors of many of the films and experts on a number of the themes addressed.

In addition, two films, The World of Us and The Day My Father Became a Bush are targeted to children, between the ages of 10 and 14.

The festival began last year in Lund and has now expanded to Stockholm.

For more information about our work in Lund, please contact:

Gabriel Stein

Head of Communications

+46 462221259

Complete programme in Stockholm

Friday, March 31

Doors open at 17.30

18:30 – 20:33 Loving (Drama, 123 min). Doors open at 18.15; English subtitles.

20.33 – 21.03 Skype Q&A with Dennis Parker, ACLU. Dennis Parker is the Director of the American Civil Liberties Union (ACLU) Racial Justice Program, leading its efforts in combating discrimination and addressing other issues with a disproportionate impact on communities of color.

Saturday, April 1

12:00 – 13:30 The Day My Father Became A Bush (Adventure, 90min). Doors open at 11.45; Swedish subtitles. Children’s film. +9 years and older.

14.00 – 15.50 Sameblod (Drama, 110 min). Doors open at 13.45; English subtitles. Recommended age: Over 11 years of age.

15.50 – 16.20 Q&A with Stefan Mikaelsson, President of the Sami Parliament Assembly in Sweden. He’s a Sami reindeer-owner and has been active in the world of politics since 1986.

18:00 – 19:33 Loving (Drama, 123 min). Doors open at 17.45; English subtitles.

Sunday, April 2

11.30 – 13.00  The World of Us (Drama, 90min). Doors open at 11.15; Swedish subtitles. Children’s film.

13.30 – 15.00 Dead Donkeys Fear No Hyenas (Documentary, 90 min). Doors open at 13.15; English subtitles.

15.00 – 15.30 Q&A with Director Joakim Demmer. Read more about Director Demmer’s inspiration for the film.

16:00 – 17:50 Ma´Rosa (Drama, 110 min) Doors open at 15.45; English subtitles.

17:50-18:20 Q&A with Anna Sundström, General Secretary for the Olof Palme International Center. The Center does extensive work in the Philippines to promote democracy, human rights and peace by supporting civil society organizations and oppositional political parties. Anna herself has directly and indirectly been working with issues concerning the Philippines since 2007.

Complete programme in Lund

Friday, March 31

13.00 – 13.10 Introduction

13.10 – 14.40 The World of Us (Drama, 90min). Skolbio. Swedish subtitles. Salon 1.

18.30 – 19.00 Welcome Reception (30 min).

19.00 – 21.05 Loving (Drama, 123 min). English subtitles. Salon 1.

21.05 – 21.45 Skype Q&A with Dennis Parker, ACLU

Dennis Parker is the Director of the American Civil Liberties Union (ACLU) Racial Justice Program, leading its efforts in combating discrimination and addressing other issues with a disproportionate impact on communities of color.

Saturday, April 1

13.10 – 14.40 The Day My Father Became A Bush (Adventure, 90min). Swedish subtitles. Salon 1. Children’s film. +9 years and older.  A representative from Buff film festival with introduce the film.

15.00 – 16.50 Ma´Rosa (Drama, 110 min). English subtitles. Salon 1.

17.00 – 17.30 Q&A with Steffen Jensen, DIGNITY.

Steffen Jensen is a Professor in the Department of Culture and Global Studies at Aalborg University and a Senior Project Researcher at the Danish Institute Against Torture (DIGNITY), where he specializes in rural and urban development issues relating to conflict, violence, and human rights. You can read more about Mr. Jensen and his work on the DIGNITY website.

Moderator: Professor Marina Svensson, Director, Centre for East and South-East Asian Studies, Lund University

18.00 – 19.30 Dead Donkeys Fear No Hyenas (Documentary, 90 min). English subtitles. Salon 1.

19.30 – 20.00 Q&A with Director Joakim Demmer moderated by Catia Gregoratti.

Catia Gregoratti is a lecturer in International Political Economy whose research focuses on UN-business partnerships, multistakeholder initiatives, corporate power in global governance, as well as, corporate social responsibility. Learn more about Director Demmer’s inspiration for the film here.

Sunday, April 2

13.00 – 14.30 The World of Us (Drama, 90min). Swedish subtitles. Salon 2. Children’s film. A representative from Buff film festival with introduce the film.

15.00 – 17.10 Sameblod (Drama, 110 min). English subtitles. Recommended age: Over 11 years of age. Salon 1.

17.10 – 15.40 Panel discussion with Majvor Massa Eriksson and her daughter Helena Dådring. Majvor is a Sami woman born in 1936 who was forced to go to Swedish school when she was 7 years old. Her daughter, Helena, is the president of Sweden’s southernmost Sami-organisation “Samer i Syd”. She is politically active both as a representative in her local City Council and as a representative in the Sami Parliament for the party Interreg Sápmi.

18.00 – 19.30 The Borneo Case (Documentary, 90min). English subtitles. Salon 1.

19.30 – 20.00 Q&A with Director Erik Pauser and activist and one of the stars in the film, Mutang Urud.